Brukningsavgift har hittills alltid varit en fast avgift som betalats lika av alla. Viss förändring har gjorts om det drivs verksamhet på fastigheten eller om det finns fler fullstora bostäder. Undantag har efter att allmänförklaringen upphörde även gjorts för obebyggda fastigheter.
Får med jämna mellanrum frågan om den nu fasta brukningsavgiften kan göras om till en mer ‘rättvis’ helt eller delvis rörlig avgift. Förslagen är oftast att basera avgiften på förbrukat färskvatten eller göra skillnad för ‘fritidsbostäder’.
Problem med rörlig taxa:
1) BLAAB levererar inte färskvatten och enskilda brukare har i flertalet fall ingen aning om sin vattenförbrukning. Inom Björnö mäts inte vattenförbrukning av de större föreningarna.
2) Kostnaden för att driva verket styrs till 10% av mängden inkommande vatten, resten tillkommer för att ALLTID tillhandahålla servicen.
3) Svårt att definiera ‘fritidshus’.
4) Svårt att definiera ‘rättvis’.
Utredning har tidigare gjorts kring vad det skulle kosta att börja mäta vatten hos alla och basera debiteringen på detta. Slutsatsen av den utredningen blev att investering i utrustning för mätning samt avläsning av förbrukning skulle leda till ökade kostnader för ‘storförbrukare’ och bibehållen avgift för övriga.
Synes svårt att definiera ‘fritidshus’ då det knappast kan vara om någon är skriven på fastigheten eller inte.
Sammanfattningsvis ser jag inte hur taxan skulle kunna vara på något annat sätt än den nuvarande. Den förändring som gjorts är att bolaget har fått möjlighet att debitera extra om det finns mer än en ‘bostad’ på fastigheten. Utredning pågår om vilka fastigheter som berörs av detta.
/KdM
vd